Opeens weet je het… je wordt leraar!

geplaatst in: Uncategorized | 0

Mijn naam is Renate en ik ben stagiaire bij Talentiko. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik het boek “opeens weet je het… je wordt leraar!” gelezen. Zelf heb ik voorheen de opleiding tot onderwijsassistente gevolgd en een jaartje Pabo gedaan. Nu volg ik de creatieve opleiding Communication & Multi Mediadesign. Tijdens het lezen van dit boek kwam ik ontzettend veel herkenbare situaties tegen en daarom wil ik dit boek even met jullie bespreken!

Over het boek

Dit boek is erg prettig geschreven door Marjolein Mantelaers en ligt sinds dit jaar (2022) op de planken. Met dit boek schetst Marjolein een zoals zij zegt; eerlijk beeld van het beroep om leerkracht te worden. De schrijfster heeft zelf ook de omslag gemaakt om te kiezen voor het onderwijs en heeft hier meerdere hordes voor moeten overwinnen. Met dit boek probeert Marjolein iedereen die overweegt het onderwijs in te gaan of er net in is begonnen voor te bereiden en handvatten te geven.

Motivatie

Het boek begint met een aantal veel voorkomende redenen om het onderwijs in te gaan. Een van de redenen die ik herkende was het “iets goeds willen doen voor de wereld”. Nu liet Marjolein inzien dat dit een begrijpelijke behoefte is maar dat de leerlingen zelf niet weten of vinden dat zij die wereld zijn die verbeterd moet worden. Wel geeft ze aan dat je de wereld van het kind iets beter kunt maken. Maar het belangrijkste is de intrinsieke motivatie die je moet hebben. Want als jij het leuk vindt om voor de klas te gaan staan en het voor jezelf doet, hou je het veel langer en plezieriger vol!

Mooie kanten van het vak

Natuurlijk worden worden ook de mooie kanten van het vak belicht. Zo is geen een dag hetzelfde in het onderwijs, ontdek je de humor en spontaniteit van de leerlingen en kan je het schooljaar afsluiten met een traan door terug te blikken op de momenten die je met je klas hebt meegemaakt. En vooral dat laatste is iets wat ik ook heb meegemaakt tijdens mijn stageperiode. Ik had toen een pittige groep 4/5 voor mijn neus maar aan het einde van het jaar rolde de tranen over mijn wangen. Je bouwt een hechte band op met de leerlingen en krijgt ook een trots gevoel als het schooljaar behaald is.

Quotes

Wat ik ook heel prettig vond aan het boek is dat Marjolein gesprekken en quotes van mensen uit het werkveld in het boek heeft beschreven. Zo heeft zij gesproken met docenten, coaches, onderwijsassistenten en bijles docenten. Dit zorgt ervoor dat de ervaringen meer tot leven worden gebracht.

Studietips

Het boek biedt ook begeleiding voor studiekeuzehulp en tips over het combineren van je sociale leven met je studie. Zelf heb ik ook gemerkt toen ik de Pabo ging doen, dat het een uitdaging kan zijn om de juiste balans te vinden tussen privé en studie. Daarnaast staan er 6 studietips en 9 planningstips beschreven die eigenlijk voor iedereen wel van toepassing zijn!

Het werkveld

Dan gaat het boek over naar het werkveld en het starten in het onderwijs. Zo waarschuwt het boek je voor valkuilen en dingen die niet helemaal lekker kunnen lopen in de praktijk. Daarnaast komen de praktische zaken om de hoek kijken zoals administratie en de vergadercultuur.

Tot slot wordt er aangegeven dat de eerste 5 jaar het heftigste zijn maar dat oefening kunst baart. Het wordt allemaal echt beter en je leert met vallen en opstaan in een dynamische omgeving jezelf te blijven ontwikkelen.

Mocht jij geïnteresseerd zijn geraakt in dit boek dan kan je hem via deze link bestellen dan kan je “Opeens weet je het… je wordt leraar!” voor 19,95 kopen via deze link.

En dan wens ik jullie heel veel leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *